top of page

Et lille indblik i

Svinkløvs historie

1925 - 1994

Det oprindelige Svinkløv Badehotel blev tegnet i 1925 af Ejnar Packness, der var kongelig bygningsinspektør. Til at begynde med var hotellet relativt småt. Det udgjordes kun af den del, vi i dag kender som den blå stue. På grund af et stigende antal gæster blev det dog hurtigt besluttet at udvide hotellet til begge sider og at tilføje et anneks i umiddelbar forlængelse af hotellet. I 1934 stod Svinkløv Badehotel, som vi husker det i dag. 

 

Hotellet har haft fem ejere fra 1925 og frem til i dag. Det var Carl Brix Kronborg, der sammen med sin hustru, Ebba, startede Svinkløv-eventyret ved at bygge og drive deres livsværk. I 1970 overtog ægteparret Else og Ebbe Sørensen hotellet med drømmen om at gøre det til et refugium med kurser som yoga, filosofi og sundhed i ydersæsonen. I 1987 solgte de det videre til kunsthåndværkerparret Nete og Bjørn Bilgram. Nete og Bjørn så oplagte muligheder i hotellet til at afholde kunstudstillinger og koncerter, men først skulle huset renoveres. De malede trægulvene i den lysegrå farve, som vi kender fra hotellet i dag. De skabte også de farvede stuer – violet, rosa, blå og gul.

1994 - 2016

I 1994 købte Lise Emborg hotellet. 

Et hus som Svinkløv kræver konstant vedligeholdelse, og Lise fik, som der var tradition for hos de tidligere ejere, hjælp af venner, familie og gæster – udover de professionelle håndværkere. Hun lagde oceaner af energi og kræfter i huset gennem 21 år, og den grønne stue står blandt andet som et minde fra den tid. 

I 2015 overdragede Lise hotellet til den fond, der ejer bygningen i dag. Nu er det os – Louise og Kenneth Toft-Hansen – der har forelsket os i stedet og ånden omkring Svinkløv. Vi driver hotellet med hjertet og gør, hvad vi kan for at løfte stedets fantastiske arv. 

 

Selv om Svinkløv Badehotel snart kan fejre 100-års jubilæum, er det ikke et museum. Hotellet har udviklet sig gennem tiden og blevet forandret med årene i takt med de forskellige ejere, der har været værter i huset. Men husets grundlæggende DNA er intakt, og har således fulgt med tiden og forandringerne. Det er naturen og det særlige lys, som kun Vesterhavet kan kaste af sig, der sætter stemingen og præger de lette rum. Det har altid været – og vil altid være – et hus der sætter sine tydelige spor på de mennesker, der færdes her. Der er en synergi mellem bygningen, naturen og menneskerne, som er helt magisk.

Gennem årene har de forskellige ejere af Svinkløv Badehotel lagt uanede mængder af kærlighed i huset. Alle har haft et brændende ønske om at værne om huset og den ro, fred og stilhed, man oplever lige her midt i klitterne. 

1994 - 2016

I september 2016 blev en uventet og altopslugende brænd en del af Svinkløv Badehotels historie. Den efterlod mange mennesker med minder og oplevelser fra et sted, der var så meget mere end Danmarks længste træhus. Det var et hus fyldt med personligt engagement, traditioner og venskaber. Et trist punktum blev sat, og der vil nu altid være et før og et efter branden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 -

 

Svinkløv Badehotel, som det står i dag, er tegnet af Praksis Arkitekter med største respekt for Packness’ ikoniske træbygning. Vi synes, de har ramt en perfekt balance mellem det, vi husker og kendte så godt ved det gamle Svinkløv og en version 2.0, der nu er tegnet som ét hele med plads til nye minder og traditioner. 

Annekset og ishuset fra 1934 er det eneste, der undslap branden og er derfor fortsat en del af hotellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

bottom of page